fredag 26 februari 2016

På g igen och En rättighet

Att varje dag leverera till 100% på sitt arbete fixar ingen. Ibland ser vi konsekvenser av det.
Jag är därför särskilt glad att regeringen och riksdagen nu beslutat om att ta bort den
bortre parentesen i sjukförsäkringen. Att jag skriver dessa rader idag beror på att utöver förändringen gör att
långtidssjuka människor inte slås ut, men också utifrån att jag själv de senaste dagarna inte varit kapabel att jobba till 100% ( eller 120% som det kanske för det mesta är !)
Har haft lite problem med blåskatarr/urinvägsinfektion, vilket gjort att kroppen och därmed orken varit begränsad, har gjort måsten men inte så mycket mer. Då är det tur man har flexibel arbetstid mellan politik-studier och företaget.

Denna vecka har media och då främst SVT granskat bostadsmarknaden och bostadsbristen.
Utmärkt att sätta denna så viktiga fråga i fokus. ( att det sedan kanske kan bli ett uppvaknade hos vissa om att bristen är inte enbart i vår huvudstad så skulle det vara ytterligare ett plus )

Här i Mörbylånga kommun har vi också bostadsbrist och då ganska rejäl.
Då är det ett problem att majoriteten försvårar möjligheterna. 
Hur då tänker säkert vän av ordning, här byggs ju och det planeras för mer.
Att det finns gott om villatomter planerade för byggande är utmärkt, det är också bra att det planeras just nu för fler bostadsrätter men problemet är att det endast planeras för 40 nya lägenheter under mandatperioden. Det är ett problem då det blir en ökad risk för en segregerad bostadsmarknad och då främst här i Färjestaden.

Det är hit till Färjestaden merparten av de som efterfrågar lägenheter vill flytta.
Det planeras för bostadsbyggande i Mörbylånga och det är samma problem där att det är villor och bostadsrätter.
När det byggs nya bostäder i ett samhälle och det inte blir blandade boendeformer så finns det risk att samhället blir mer uppdelat mellan de som har jobb och pengar samt tack vare jobb kan få lån till sin bostad. Alla de som är långtidssjuka, arbetslösa, unga, nyskilda, pensionär med låg pension har endast möjlighet att hyra en bostad. Då kommer de grupperna i ett område och övriga i ett annat.
Så vill inte vi socialdemokrater se framtidens Färjestaden och Mörbylånga.

Vi vill att man planerar för mer hyresrätter, det är inte tvunget att vårt eget bostadsbolag bygger alla hyresrätter. Det finns privata byggare även på detta område och man kan ju samarbete.
Sedan att den borgliga majoriteten genom åren "slarvat" lite med ekonomin i bolaget så det är för lite låneutrymme är en annan sida av problematiken.

Vissa förespråkar marknadshyror som en lösning på bostadsbrisen. Har mycket svårt att förstå hur det ska lösa problemet ? Ska vi då också bygga social housing för de med små inkomster så som det är i så många andra länder runt om i europa ? Bostäder som enbart personer/familjer med låg inkomst får bo i. Tror det ger en större inlåsningseffekt.
tycker vi ska vara stolta i Sverige över vår allmännytta där alla har rätt och möjlighet att bo.
Direktören kan bo granne med lokalvårdaren.
Upp till kamp för rätten till en bostad.

ps) nu när Linneuniversitet ska bygga samlat och nytt i Kalmar centrum borde vi planera för studentbostäder(ds 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar