tisdag 2 februari 2016

Mat och miljö är en utmaning

Läser idagens lokaltidningar om hur Skolan i Gårdby jobbar med att införa vegetarisk mat på matsedel. Resultatet var väl sådär som jag tolkar det jag läser. Kasserad mat hade ökat och då är det lätt att fundera över om det är en miljövinst eller ej. 
Antar att man har använt böner odlade på Öland som kompensation för det viktiga proteinet vi behöver. 
Funderar också över detta med öppna landskap, vilket är viktigt för Öland såväl ur rödlistade arters perspektiv som tillväxt . För om inte djuren från lantbruket kor och Får betar på allvaret, hur skulle det då se ut? 
Om inte lantbrukarna har avsättning för sin djurproduktion kommer de då vilja driva sina företag ? 
Jag har inget emot vegetarisk kost , men man måste fundera över vad som är miljösmart och vad som inte är det. 
Jag tycker främst man ska äta när och lokalt producerad mat i första hand. Då minskar transporterna och just transporter och dess utsläpp är stora förorenare av vår natur. Tärande skulle man kunna säga. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar