söndag 14 februari 2016

Vatten och vattenbrist

Här i Mörbylånga kommun har vi vattenbrist vilket är allvarligt. Vad jag kan förstå så är det egentligen ingen nyhet utan frågan har varit aktuell under många år, men tyvärr verkar man inte riktigt ha löst frågan utan det har hela tiden stupat på, som jag uppfattar det, den ekonomiska bilden.
Men vatten är vår mest livsnödvändiga resurs så man kan undra varför.
Jag har också mycket funderat över Varför man inte byggt ut kommunalt vatten och avlopp på östra sidan för länge sedan ? Behovet måste ju funnits.
Funderar också över att nu när man gräver i jordskorpan för vatten och avlopp, påverkar det nuvarande grundvattennivå ? Tänker kanske vattnet i och med grävningarna hittar eller väljer andra vägar !
Vi kommuninvånare får diverse tips på hur vi kan spara vatten, det är bra förvisso men
Jag fick lära mig redan som liten att hushålla med vattnet så de flesta tips gör vi redan i vårt hushåll.
Tvättat bilen hemma på tomten har vi inte gjort på många år och frågan är om det ens är tillåtet ur miljösynpunkt.
Nu är det inte aktuellt att vattna i trädgården men när behov finns så kan man vattna med en rotvattnare.
 En rotvattnare kör man ner i jorden till rötterna och då  får växterna vatten direkt där det behövs. Effektivt och spar vatten på två sätt. Dels för växterna får vatten direkt där det behövs som bäst men också man behöver inte vattna så ofta, då fuktigheten varar längre under ytan.

Tänker också att kanske kommunen skulle fundera över lite morötter till invånarna som att erbjuda uppsamlingsfat för regnvatten och då menar jag inte vanliga tunnor att ha vid stuprören utan lite mer fiffiga som kanske kan samla flera hundra liter vatten. Det är trots allt många invånare och stugägare som har trädgårdar.
En gång i tiden  typ för 20 år sedan när Agenda 21 var aktuellt så erbjöd Uppvidinge kommun sina medborgare att köpa komposter till ett bra pris. Det gjorde att fler blev medvetna om vikten och nyttan av att kompostera men också att det blev mindre sopor.

Vatten är en ändlig resurs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar