fredag 15 april 2016

Ibland ska inte marknaden styra ! Jobb betyder allt.

Blir ganska upprörd när jag hör hur Svenska företag lurar arbetskraft med utländsk bakgrund.
Nu senast är det trafikverket som i sin upphandling har företag som lurat Rumäner att skrivas in som delägare i företaget och det utan att de vet om det mer eller mindre än mindre förstår vad som gäller.
Jag drar inte alla företagare över en kam utan bara vissa som inte vill betala vad det kostar utan ska lura människor och då oftast utsatta. Är man fattig tar man mer eller mindre vilket jobb som helst bara för mat för dagen och tak över huvudet.
Vi har i Sverige byggt upp ett bra system mellan fackförening och arbetsgivare. Låt oss fortsätta värna det och låt oss ställa krav om kollektivavtal vid upphandling som myndigheter, kommuner och Landsting gör. Idag är det ok enligt EU.

Nått mer som retar mig är detta med bredband till alla och ökad hastighet. Inte att målet är att 90% av befolkningen ska ha snabbare uppkoppling senast 2020 utan att även här ska marknadskrafterna styra.
Vi vet alla vad det betyder. företag gör sina investeringar och affärer som är lönsamma. Ett hushåll eller ett företag på landsbygden är sannolikt inte så lönsamt utan att de som jobbar med fibernät väljer bort de kunderna.
Har mot bakgrund av det och hur TeliaSonera hanterar det samarbetsavtal Mörbylånga kommun skrivit på , skrivit en interpellation till kommunrådet.



Interpellation till kommunalrådet Henrik Yngevesson angående Utbyggnad av fibernät i kommunen.


Mörbylånga kommun har skrivit ett samverkansavtal med TeliaSonera Sverige AB i oktober 2015 angående utbyggnaden av fibernät. I samarbetsavtalet står det att parterna åtar sig att samverka kring etablering och drift av ett aktivt öppet fibernät och en öppen tjänsteplattform där tjänsteleverantörer kan erbjuda bredbandstjänster till boende och verksamheter i kommunen. 
Vid föredragningen i kommunstyrelsen var det också så vi socialdemokrater uppfattade avtalet.
Nu har många kommuninvånare känt besvikelse då de som bor utanför de tätort som nu får erbjudande om fiberanslutning inte ska bli erbjudna fibernät och i vissa fall ej heller företag. 


Vad avser kommunalrådet vidtaga för åtgärder så boende och verksamheter i Mörbylånga kommun når målet i bredbandsstrategin att 100% bör ha högre överföringshastighet senast 2020 ?

Socialdemokraterna 

Carina Adolfsson Elgestam 

gruppledare (s)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar