torsdag 18 december 2014

Vem plockar lingonen !

Vissa dagar hinner jag bara inte med att skriva på bloggen, även om det nästan brinner i fingrarna av skrivarlust.Idag tex har det varit fullt upp hela dagen.

Dock blev det någon liten lucka nu. Kristdemokraterna med partiledare Hägglund i spetsen har skrivit på DN debattsida deras syn på hur de vill ändra på invandrarpolitiken. Känner nog rätt spontant att det är nog inte den rätta vägen de föreslår. Däremot är det bra att Göran Hägglund tar upp debatten, det måste bli slut på att alla politiska partier utom ett lyfter frågan i debatten.
Att sänka nyanländas etableringsersättning tror jag inte är den rätta vägen, det är inte där det är problem. Att ytterligare verka för fler låglönejobb tror jag inte heller på, särskilt mot bakgrund av att det är många med flyktingstatus som kommer till vårt land med både långa och höga utbildningar.
-Ska de städa på restaurang tänker Hägglund eller ?

Tänker att vi skulle tex kunna ändra lagen om arbetskraftsinvandring, som alliansen genomfört. Den lagen gör att allt för många människor blir utnyttjade och lurade som arbetskraft i vårt land. Vi som tycker att den svenska modellen och lika lön är viktigt. I den mån det saknas spetskompetens i landet ska vi naturligtvis låta företag anställa, men låt det vara en speciallagstiftning.

Att fortsätta på den inslagna vägen med privata aktörer som tjänar miljoner på att ha flyktingförläggningar, är också något som bör ses över , omgående tycker jag. Varför ska vi slänga skattepengar utan allt för mycket insyn i privata företags fickor. Flyktingsförläggningar bör vara i statens ägor. Här finns nog många skattekronor att spara in.

Att vårt land Sverige ska fortsätta ta emot människor som flyr för sitt liv, från krigsländer eller för de är förföljda pågrund av sin politiska åsikt eller sexuella läggning är för mig en självklarhet.
Här hjäper det inte med att hjälpa på plats så som sd påskiner.

Att fortsätta med hjälp på plats mot diktaturer,fattigdom och krigsländer ska vi naturligtvis göra, inte minst i FN regi. Utbildning bl.a leder alltid samhällen framåt, så även här.
Därför måste möjligheten till utbildning och validering av utbildning förbättras så de som flyt till vårt land och får uppehållstillstånd snabbare och enklare kan komma in på arbetsmarknaden.

På tal om låglöejobb, funderade på häromdagen när jag fick i min hand en liten lingonburk från Önos.
Vem har plockat dessa lingon, har den personen fått rätt lön och haft hyggliga arbetsvillkor ?

Det vi vet är att människor från andra sidan jorden lockas hit av lycksökare i tron att de ska tjäna mycket pengar hem till sin fattiga familj och blir grundlurade. Fy skäms ni som håller på med det.

Att plocka lingon, blåbär, jordgubbar, gurkor osv är viktiga jobb om än kanske lite monotona och säsongsbetonade, men låt oss se till att dessa jobb också får status och riktig lön enligt vår svenska modell. Kanske det är jobb som några nyanlända kan ha ? Att städa eller plocka lingon kan vara en ingång på arbetsmarknaden, det viktigaste är att det är bra villkor enligt våra kollektivavtal.

Föresten på tal om tillväxt i ekonomin
-  ni vet väl att vart femte företag startas av en person med utländsk bakgrund och att vart femte kund har utländsk bakgrund

PS) Vad som hände på kommunfullmäktige återkommer jag om, då denna såpass viktiga fråga ville mina fingrar skriva om(DS


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar