måndag 24 augusti 2015

Katrina 10 år - LO-fackens dag - Jimmy som statsminister!

Idag kommer jag att skriva några rader här på bloggen om tre ämnen,återkommer i eftermiddag med text men det blir om 10 år sedan Katrina, jag var där 10 månader senare, LO-fackets dag och hur viktigt Löftet är, samt en fundering kring SD framgångar.
Men nu måste jag hasta iväg på ett möte.......

Det är inte alla dagar man hinner med sina uppsatta mål, så har det varit för mig idag. Mötet på förmiddagen, var hur bra och inspirerande som helst, men gjorde dock att tidsschemat blev lite försenat. några telefonsamtal till det, så har snart dagen gått.

Dock har jag promenerat i 30 minuter och cyklat 25 som jag tänkt.

Nu tillbaka till orkanen Katrina som drabbade New Orleans för 10 år sedan. Vilket trauma det var och allt för många som dog, miste sin bostad osv. vi har nog alla sett massor med bilder från de dagarna.
Jag var i New Orleans på studieresa 10 månader efter orkanen. Då var fortfarande många bostads -kvarter inte uppröjda efter katastrofen. Hus stod på bilar, människors prylar låg huller om buller på gator osv. Massor med bostäder stod tomma/övergivna då de var vattenskadade. På vissa platser stod det endast en brevlåda kvar, huset hade spolats bort. Många saker fascinerade mig, som att inte någon myndighet gick in och stängde bostadsområdena som var förstörda. Vi kunde åka och gå runt överallt. Det kunde vara farligt, hus kunde rasa osv. Vi var inne ett hus som höll på att saneras.
Det var volontärer som gjorde det. Det vill säga en lärare med 12-15 studenter i 17- års åldern.
Det fanns ju risker i ett gammalt vattenskadat hus, skulle något rasa ? fanns det några gifter i huset ?
Kan bara konstatera att jag är glad att vi i vårt land om en sådan katastrof inträffade har andra rutiner.
Vi skulle stänga av bostadsområden och använda utbildat personal, både till sanering och röjningsarbete. En fri amerikan vill inte att samhället lägger sig i, fast var det något de var arga över då 2006 så var det att inte dåvarande presidenten varit där.

I lördags hade LO-Facket sin dag  vid Köpstaden med uppträden och tal. Strålande sol och roliga barnaktiviteter.
Trevligt på många sätt och inte minst utifrån Löftet. Att hålla ihop på arbetsmarknaden och vägra acceptera dumpade löner är jätteviktigt om vi inte vill att klyftorna och misstron ska öka ytterligare.
Ingen ska behöva ta ett jobb för någon annan pga fattigdom. Därför är det viktigt vi har våra trygghetsförsäkringar som a-kassan och sjukförsäkringen. Det skapar ökad trygghet, när något händer.

Till sist denna dag, så visar alla undersökningar nu på SD framgångar. Är faktiskt inte förvånad, mer än möjligtvis att så många svenskar kan tänka sig Jimmy Åkesson som statsminister, för det är väl så de tänker när de säger att de stöder SD politik.
Det som däremot är intressant är när SOM-institutet vid Göteborgs Universitet presenterar SD väljare så ser de ut så här: Majoriteten är män,kommer från arbetarklass eller småföretagare/jordbrukare.
De bor oftast på landsbygden eller i mindre/medelstora tätorter.
Här finns mycket att fundera över, som utanförskap, urbaniseringen,få satsningar på service på landsbygd,små tätorter, ökad arbetslöshet om man inte vill pendla, ja listan kan göras lång.

Nu är det hög tid att vi får en bättre fördelningspolitik i vårt land igen både vad gäller demografin och välfärden och skatter. Börja tala om solidaritet och framför allt,bli åter solidariska med våra grannar men också till folk i andra länder. Det måste bli ett slut på all centralisering, låt hela landet leva, men då måste det finnas jobb av olika karaktär lite överallt.
Jag vill inte se Jimmy Åkesson som statsminister 2018.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar