torsdag 27 augusti 2015

Delar inte majoritetens förslag

Igår hade vi kommunledningsutskott (KLU) här i Mörbylånga kommun, det första efter sommaren.
Många frågor stod på dagordningen, så det blev ett långt möte. ( som vanligt)
Vi började med ett medborgarförslag som handlade om farthinder på Idrottsgatan i Färjestaden.
Här säger majoriteten i KLU nej till förslaget, men vi yrkade bifall. Vår motivering är att det trotts att det råder stopplikt är riskfyllt med farten. Det rör sig barn och ungdomar i området. Det behöver inte vara ett gupp, finns andra alternativ.

Majoriteten har ett förslag om att höja barnomsorgstaxan för 15-timmarsbarnen. Det handlar om barn som är 1-2 år och går på förskolan främst kanske för man fått ett syskon. det kan handla om en höjning omkring 400 kr/året. Det skulle ge kommunen en ökad intäkt på 250 000 kr år.
Vi röstar nej till detta. Förvisso hänsköts ärendet tillbak, men då främst pga att det saknades en text i beslutet om §2. Dock kvarstår summan i majoriteten budgetförslag.
Därtill tycker jag rent allmänt att taxor och avgifter ska tas i november när vi tar budgeten.

Alungårdens framtid var ett beslut, där vi reserverade oss till förmån för vår motion vi har/hade i beredningen/betänkandet som gjordes under förra mandatperioden. Även centern reserverade sig här, så ser fram emot en spännande debatt och beslut på kommunfullmäktige.
Vi vill se att det byggs 6 platser för serviceboende/äldreboende i västra flygel.

Vi har lämnat in motioner en om Inrättandet av en Sommarkulturskola, vilken fick bifall. Roligt
Däremot den vi har om att ta fram en Idrottsstrategi, ansågs besvarad med hänvisning till att det
pågår. Vi köpte inte de argumenten utan yrkade bifall.

Så var det den viktiga frågan om Handelsstrategi. Har många synpunkter på hur framtagandet av förslaget gått till, men väljer i nuläget bara konstatera att vi delar inte majoritetens förslag, som mest bygger på att det ska vara dagligvaruhandel i centrum och sällanvaruköp vid brofästet.
Vi kommer jobba fram ett motförslag.

Tillsist denna dag, så har vårt trådlösa wifi (eller hur det nu stavas) krånglat,vilket gör arbetsdagen krångligare. Alla mobiler och surplatta laddas, typ "tar energi".

Men det som är särskilt roligt är beskedet idag om att jag nu har ett arbetsrum i kommun.
kommer underlätta min vardag, på flera sätt.




1 kommentar:

  1. Varför driver ni inte frågan att bygga ett nytt äldreboende på södra Öland istället för ombyggnad av Alungården med några platser? Är det ekonomi med så få platser? Med dygentrunt vård?

    SvaraRadera