onsdag 11 mars 2015

Politik är att vilja

Igår hade vi här i Mörbylånga kommun kommunstyrelse, ett spännande möte på flera sätt.
Borgarna har majoritet tillsammans med miljöpartiet och det är inte utan jag ställer mig frågan Hur styr det egentligen. Jag gillar struktur och ordning och reda. Har heller ingenting emot att man har öppenhet och att man under sittande möte kan ändra ett beslut om det kommer fram nya fakta.
Men att gå från det till att majoriteten som styr ska ha många ändringar på inte bara ett beslut utan på typ 6 och därtill ett ärende som måste återremitteras, då får det mig att fundera över, hur man styr kommunen.

Vi skulle igår besluta om Handlingsplan för näringsliv och Kultur för 2015-2016. Det som från början skulle varit en strategi, men alla partier inklusive de som är i majoritet var inte nöjda med förslaget till strategi. Så långt inget problem (förslaget till strategi var uppe i januari) utan då blev det korta remissrundor till partigrupperna och allt utmynnade i att nu skulle vi anta en handlingsplan för att inte tappa fart i dessa så viktiga frågor, och samtidigt ska kommunfullmäktige tillsätta två beredningar som ska ge förslag om strategin. Utmärkt tillslut kändes det som och det var också det som KLU (kommunledningsutskottet som förbereder KS möten) beslutade.

Nu på sittande möte föreslår då majoritet att vi ska ta bort årtalen från handlingsplanen och bara ha kvar dem i rubriken, Inte utan man undrar varför då ?
Inte för att detta är det mest avgörande om hur vi kan utveckla näringslivet och kultursektorn
men man kan inte hålla på att hatta hit och dit i såhär viktiga frågor och vi tror det är viktigt att det finns något att gå efter så man kan följa upp om vi gör det vi ska och har sagt.

Tänker att om det vore vi i opposition som velade och la massa förslag, på sittande möte vore det inte så allvarligt, men vi försöker efter vår förmåga att ta ansvar för kommunens bästa och för utveckling.

Sedan som om det inte räckte så kom vi då till frågorna om bolagsordning och ägardirektiv som vi har arbetat med mycket bra. Arbetet startade i höstas med information och att vi fick tycka till, sedan har frågan kommit upp igen, så här skulle det kunna vara, Vad säger ni ? vi hade lite synpunkter och nu igår hade vi förslag som i det stora hela var mycket bra. Då har majoriteten inte bara ett förslag till ändring utan ett flertal, och då blir det bara för mycket, att ta ställning till vid sittande bord.
Vi yrkade på återremiss och så blev det. Detta i sin tur kommer nu att göra att det kommer bli en extra bolagstämma, där ny bolagsordning och ägardirektiv beslutas.

Politik är att vilja och det är inte alltid lätt att förena många viljor, men att ha majoritet är också att styra och i det ögonblick handlingarna lämnar kommunkontoret och går ut till oss ledamöter så är det majoriteten som står för de förslag som sänds ut, då borde man stå upp för dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar