onsdag 14 oktober 2015

När stormen rasar och lite till

Har senaste veckan varit på olika konferenser. ( ibland gör slumpen att det blir lite väl många på en och samma gång) Ekerum  med tema Besöksnäring förra veckan där Ölandsbank stod som inbjudare var lärorik på flera sätt. Här envisas man fortfarande med att kalla det Turism, kanske det är rätt begrepp i vardagen. Nationellt har vi/man sedan flera år tillbaka valt att kalla näringen för besöksnäring då det handlar om så mycket olika saker.
När vi säger och tänker turist är det sannolikt en person vi inte känner och som inte känner vår ö samt besöker vår ö tillfälligt. Men vi har ju så många andra som kommer, campinggäster från regionen, sommarstugeägare, shoppingbesökare, hundtävling, för att visa på några exempel.

Att höra hur ägaren till cafe Strandnära jobbar var inspirerande  och att verkligen driva sitt företag med hållbara ögen fullt ut är något som ligger i tiden och är ett måste för framtiden. Till alla er som inte varit där, åk dit de har öppet året runt.
Att lyssna på hur de samverkar i Åre för utveckling stärker bara min politisk övertygelse vilket sedan ägarna/ägaren på Ekerum bekräftar i sitt anförande. Samverkan näringsliv-politik och akademi tror jag ger framgång inom alla näringsgrenar.
Torsdag-fredag var jag i Oskarshamn  på regiondagarna. Där var flera inspirerande och lärorika föredrag. Det som fastnade tydligast var föredraget med tema Lyckliga platser - Hur valet av boendeort påverkar hela ditt liv. Föredragshållaren och tillika forskare Charlotta Mellander gav en intressant bild av urbaniseringen men också ställde vissa saker på sin spets.
Vi människor  vill bo där det händer spännande saker och där det ger inspiration. Vi vill bo där det finns många likasinnade som vi kan utbyta erfarenheter med och fika tillsammans med. Jobb och boplats är inte alls lika viktigt längre då vi numer kan förflytta oss relativt enkelt. vi kan också tänka oss att pendla upp till typ 45 minuter per dag enkel resa. Tål att tänka på i vår kommun och vad det betyder.
Jag lyssnade också på vad våra ungdomar tycker om sin vardag. Vissa saker kände jag igen från både min egen som dotterns ungdom medan andra saker blev mer tydliga. Bättre kollektivtrafik främst på landsbygden var ett genomgående tema, liksom mobbning och utanförskap.
Att låta nyanlända skolungdomar gå i separata skollokaler i en källare upprörde våra ungdomar i länet och det är ju bara till att hålla med. Är väl bättre vi rör oss i samma lokaler om vi vill skapa integration.
Igår var jag på konferens om Krissamverkan. Det var skapliga föredrag men kanske inte hundra bra med mina ögon sett. Men flera frågeställningar är viktiga att ställa.
Vad gör vi om Ölandsbron stängs under en vecka pga att den är sönder på något sätt. En båt kolliderat eller räcket gått sönder.
Eller hur klarar vi evakuera alla invånare och besökare/turister  från Öland 13 juli pga en kärnkraftsolycka. Tro faktiskt inte vi har kunskap om detta ifall det skulle uppstå.
Övning ger färdighet tror jag.
Igår pratades det också om stormen Gudrun, det var verkligen en katastrof på många sätt.
Tänk bara att bo på landsbygden och är utan ström sedan två veckor tillbaka, finns ingen prognos om när strömmen kommer tillbaka och pengarna till att köpa disel till reservagregatet är slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar